Muziekonderwijs

Focus op muziekonderwijs

Muziekonderwijs vinden wij belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Allerlei hersengebieden worden geactiveerd tijdens het luisteren en bespelen van muziek. ‘Samen spelen’ staat centraal binnen ons muziekonderwijs.

Op IKC de Tragellijn krijgen alle kinderen iedere week muziekles. Dit wordt de ene week door de groepsleerkracht gegeven, en de andere week wordt dit gegeven door de muziekleerkracht.

De domeinen die aanbod komen binnen ons muziekonderwijs zijn:

  • Muziek maken
  • Zingen
  • Luisteren
  • Bewegen op muziek
  • Muziek componeren, lezen en noteren

Bij de peuters staat het ontdekken en het samen ervaren hoe leuk muziek kan zijn centraal. In de onderbouw leren de kinderen (woord)ritmes spelen met verschillende percussie-instrumenten, het kennismaken met melodische instrumenten, zingen, het luisteren naar verschillende muziekgenres en het (ritmisch) bewegen op muziek.

Tijdens de algemene muzieklessen in de midden- en bovenbouw leren de kinderen vanuit de verschillende domeinen: spelen op (melodisch) slagwerk en percussie- instrumenten en melodische instrumenten n.a.v. partituren, gericht luisteren naar muziek, het leren en waarderen over/van verschillende muziekgenres, het zingen in verschillende toonhoogtes, muziekgeschiedenis, (ritmisch) bewegen op muziek, zelf componeren en muzieknoten lezen en noteren.

Wij willen de kinderen graag kennis laten maken met het leren spelen van een muziekinstrument. Op deze wijze kunnen wij alle leerlingen die deze school doorlopen laten proeven aan verschillende muzikale ervaringen.

In de bovenbouw krijgen de kinderen 1 periode per jaar een muziekinstrument aangeleerd: groep 5 keyboard-les, groep 6 gitaarles, groep 7 druml-es en groep 8 krijgt ondersteuning bij het zingen van de musical. Groep 4 krijgt vanuit Kunstwerk! les in mondharmonica.

‘Samen plezier maken’ staat voorop tijdens de muzieklessen!

Een sfeerimpressie van de muzieklessen