29 januari 2024

Voorleesontbijt

Het is woensdagochtend 24 januari en alle kinderen van de peutergroep en de groepen 1 en 2 komen in pyjama naar school. Vandaag ontbijten ze niet thuis, maar gezamenlijk op het leerplein van IKC de Tragellijn. De directeur van de school leest een prachtig prentenboek voor over het vosje August. Help! Een verrassing! (Prentenboek van het jaar, 2024)

Tijdens de Nationale voorleesdagen draait het op het voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar. Voorlezen heeft namelijk heel wat voordelen, zoals een positief effect op de woordenschat en tekstbegrip. Daarnaast ontwikkelen kinderen zo ook een beter inlevingsvermogen naar een beter gevoel voor taal.

Voorlezen gebeurd dagelijks op IKC de Tragellijn. Naast voorlezen wordt er veel aandacht besteed aan het vergroten van het leesplezier. Zo mogen de kinderen van groep 3 t/m 8 zelfstandig mooie boeken uitzoeken in de schoolbieb, geven de meesters en juffen zelf ook het goede ‘lees’voorbeeld en krijgen de kinderen minileeslessen op school.

Bij de peuters en de kleuters staat vooral het voorlezen centraal. De kinderen kunnen genieten mooie verhalen die veelal passen bij het thema waarover ze in de klas aan het werk staan. Ze leren hierbij ook begrijpend luisteren. Waar denk je dat het boek over gaat als je kijkt naar de kaft? Hoe denk je dat het verhaal verder gaat? Kan je het verhaal navertellen?

Tijdens de Nationale voorleesdagen wilden de juffen van de onderbouw graag iets extra’s doen voor de leerlingen. Samen met de pedagogisch medewerkers van de peutergroep regelden zij een heerlijk ontbijtje om samen de dag goed te beginnen. Terwijl de kinderen konden smullen van een gezond ontbijt konden ze luisteren naar het voorleesverhaal.

Het was een zeer geslaagde ochtend!