Klus-klas

De Klus-klas

Leren met je handen

Wat is een klusklas?

De klusklas is bedoeld voor kinderen die praktisch zijn ingesteld, kinderen die stagneren in hun cognitieve ontwikkeling en/of kinderen met een hulpvraag op het gebied van sociaal emotionele ontwikkeling.

In de klusklas zitten kinderen van groep 6 t/m 8 die behoefte hebben om meer praktisch te leren. Ze leren werken met hun handen. Zij krijgen 1x in de week een uur les buiten de groep.

De klusklas geeft de kinderen een boost in hun zelfvertrouwen. Door deze lessen merken we dat kinderen ontdekken waar hun kwaliteiten liggen en leren ze hun grenzen te verleggen. 

Door deze kwaliteiten te stimuleren, doen deze kinderen succes ervaringen op. Ze zijn trots op wat ze gemaakt hebben of op wat ze in de praktijk hebben gedaan. Het verschil is ook zichtbaar in de school. De kinderen hebben meer plezier in school en verheugen zich elke week op de klusklas.

Kookles

"Leren samenwerken."

Wat vinden de leerlingen van de Klus-klas?

“In de klusklas heb ik geleerd hoe ik moet koken en hoe je dingen van hout maakt. Ik heb geleerd samen te werken met de kooklessen doordat we met elkaar een recept moesten maken. De lessen geven me een blij gevoel doordat je dingen samen maakt en lekker bezig bent.”
“Je leert nieuwe dingen b.v. koken. Dat kun je dan ook thuis doen. In de klusklas heb ik geleerd samen te werken met andere kinderen door samen te koken. Het maken van een vogelhuisje van hout was ook leuk. Door met mijn handen bezig te zijn, word ik rustig.”
“Je mag andere dingen doen dan andere kinderen. Het maken van de vogelhuisjes en het insectenhotel vond ik de leukste activiteiten.”
“Wanneer ik met de activiteiten bezig ben van de klusklas, voel ik me minder druk. Door met mijn handen te werken, krijg ik meer rust in mijn hoofd. De kooklessen vind ik het leukst. Lekker proeven, en daarna uitdelen aan de leerkrachten. Vaak doe ik alles heel erg snel. Tijdens de kooklessen heb ik geleerd alles rustig te doen. Ik merkte dat het toen veel beter ging. Ik weet nu dat ik na groep 8 graag naar een school wil waar ik meer met mijn handen kan werken.”